Tuesday, August 23, 2011

V Libyi nejde o demokracii, NATO s USA usilují o zdroje:-(

Je 23.srpna 2011
Boj o Tripolis ještě neskončil, ale snaha o ovládnutí libyjského ropného bohatství už je v plném proudu, píše Clifford Krauss ve svém článku v The New York Times a říká, že se především země NATO snaží získat jistotu, že budou z libyjských zásob černého zlata profitovat.
iDNES

Aby to nebylo tak jednoduché a nejednalo se jen o vměšování NATO pod vedením USA, tak i jiní cítí svoji příležitost!


Libyjským povstalcům už pogratuloval i Teherán, který sám před pár lety tvrdě potlačil podobný pokus o svržení režimu. "V prohlášení íránské ministerstvo zahraničí řeklo, že podporuje povstání v Libyi a doufá, že Libyjci budou moci nezávisle rozhodovat o jejich budoucnosti, uvedla íránská televize Press TV. Teherán Libyjce varoval, aby nedovolili západním mocnostem vměšovat se do interních záležitostí.

Je 23 srpna 2011.
Za několik dní to bude zase jinak, ale je důležité vidět jak málo se o nějakou
demokracii v Libyi jedná.
Evropě a USA jde o nerostné bohatství, Teheránu o vítězství jejich varianty
islámu,
islámu shiitu, z Íránu a Iráku.
Detailněji o rozdílu mezi Shiity a Sunnis v odkazu i s mapou:
shiitove contra sunnis

Svoboda a demokracie zase jen zapláče,
jde jen o to kdo ukrojí více z Libyjského koláče:-(


O týden později koncem srpna 2011:

Kapitalističtí okupanti konečně dosáhli svého - země je dobyta, teď můžeme nastolit demokracii - tzn. nasadit své korporace, bankovní instituce a za pomocí korupce rozkrást a zadlužit celou zemi na desítky let dopředu. To že při tom zemřelo pár tisíc nevinných lidí je pouze okrajová záležitost - za mír a demokracii se musí platit, třeba i krví. Ať žijí osvoboditelé, konečne Libye a ropa je jejich:-(
NATO v čele s USA předvedli světu další lekci z demokracie:-(
Terroristickou lekci.
Pro svět další k důvod k nedůvěře, opatrnosti a distancování se od bandy vrahů a lupičů!

5 comments:

Anonymous said...

Při obléhání Tripolisu velí teroristům MI6
Paul Joseph Watson
24.8.2011

Navzdory tomu, že etablovaná média i nadále líčí útok povstalců na Tripolis jako jakési organické povstání, zdá se nyní potvrzeno, že britské tajné služby sehrály klíčovou roli v řízení obležení a zdárně tak pokračovaly v utužování svých dlouhodobých vztahů s teroristy Al-Káidy.

„Důstojníci MI6 sídlící v pevnosti rebelů v Benghází pracovali na vylepšování bojových plánů vypracovaných Přechodnou národní radou Libye (TNC), které byly schváleny před deseti týdny,“ píše London Telegraph.

„Průběžně aktualizované taktické rady poskytované vůdcům rebelů britskými odborníky se soustředily na potřebu vyvolat v Tripolisu čerstvé povstání, které by mohlo být použito jako zástěrka pro bojovníky rebelů k postupu na město.“

Útoku na Tripolis pod taktovkou MI6 předcházelo přes víkend bombardování stíhačkami RAF cílené na klíčové komunikační zařízení Kaddáfího.

Jak hlásí Webster Tarpley, NATO pak dopravilo teroristy k vedení masakru ve stylu bombajského útoku, který měl za následek více než tisíc mrtvých.

Britské speciální síly byly na území Libye ještě před vyhlášením rezoluce OSN o „bezletové zóně“ z počátku roku. SAS agenti, kteří řídili rebely, byli do země dopraveni na konci února spolu s francouzskými a americkými speciální jednotkami. Západní agenti byli později natočeni filmovým štábem al-Jazeera, jak se bratří s rebely.

To v žádném případě nebylo poprvé, kdy britské zpravodajské služby spolupracovaly přímo s teroristy Al-Káidy ve snaze svrhnout plukovníka Kaddáfího.

V roce 2002 zveřejnily francouzské výzvědné služby, že MI6 zaplatily libyjské buňce al-Káidy, islámské bojové skupině, sto tisíc dolarů za zavraždění Kaddáfího.

Zhruba ve stejné době také britské tajné služby zmařily snahu Interpolu vydat zatykač na Usámu bin Ládina. O vydání zatykače požádal Kaddáfí. Britská tajná služba ale hodlala využít al-Káidu k atentátu na libyjského vůdce. V té době vedl islámskou bojovou skupinu Anas al-Liby, jeden z důvěryhodných důstojníků bin Ládina.

Libyjská islámská bojová skupina (LIFG) je jednou z klíčových frakcí al-Káidy a nyní velí povstaleckým sílám. Jak uvádějí Asian Tribune, „Libyjská islámská bojová skupina (LIFG) se může vynořit jako skutečná moc v nové administrativě v post-Kaddáfího Libyí.“

Takže po vycvičení, financovaní a vybavení teroristů al-Káidy můžeme říct, že Británie a USA dnes podporuje tytéž bojovníky al-Káidy, o kterých prohlašuje, že proti nim vede multi-generační „válku proti terorismu“, a kteří zabíjeli americké vojáky v Afghánistánu a Iráku.
MI6 Directed Rebel Terrorists In Tripoli Siege

http://socioecohistory.wordpress.com/2011/08/24/mi6-directed-rebel-terrorists-in-tripoli-siege/

Anonymous said...

With Moammar Gadhafi’s fortified Bab al-Aziziya Tripoli compound overrun by Libyan rebels and the dictator’s family in hiding, concern now turns to various weapons stockpiled over the years. Those weapons include shoulder-fired rockets, chemical weapons, and even low enriched uranium, according to the latest analysis from LIGNET.com, a new Washington-based global intelligence and forecasting site.

Terrorists can use the rockets, SA-7 surface-to-air missiles known as MANPADs, to attack civilian airliners, and rebels have been seen carrying them. House Intelligence Committee Chairman Mike Rogers, R-Mich., and Sen. John McCain, R-Ariz., have raised concerns about the security of Libya’s chemical weapons stockpile.

“Accounting for and getting control of MANPADs is a major security concern for the United States and its allies,” according to the analysis. “The fact that rebels appear to already have seized an unknown number of MANPADs may indicate that it is too late to regain control of all of these weapons. This situation could prove especially dangerous if rebel groups known to be radical Islamists and/or have ties to terrorist groups like al-Qaida have obtained MANPADs.”

The rebel leadership’s National Transitional Council must address the remnants of Libya’s chemical and nuclear programs, the LIGNET.com analysis says.

“Libya still has about 11.5 metric tons of mustard gas chemical weapons agent. Although these chemicals pose a threat, using them would be difficult and dangerous because Libya destroyed the munitions to deliver these weapons. Libyan CW agents are in poor condition and hazardous to handle. Make-shift delivery methods are possible but would be inefficient and probably would result in a high fatality rates of anyone working with or attempting to deliver the CW agents.”

Read more on Newsmax.com: Analysis: Libyan Weapons Control Is Major Security Concern for US
Important: Do You Support Pres. Obama's Re-Election? Vote Here Now!

Anonymous said...

Libyjská opozice drancuje a ničí rezidenci plukovníka Muammara Kaddáfího v Tripolisu. Nad ní vztyčená vlajka je však pro povstalce slabou útěchou. Pána a jeho syny se jim nepodařilo zajmout. Místo jejich pobytu není známo. Za nynější pozice světového společenství není ale plukovníkovo zatčení příliš aktuálním tématem.

Mezitím byly oznámeny hodnověrné detaily přímé cizí účasti v přípravách a uskutečnění útoku na Tripolis. Ve vysílání BBC britský vojenský expert Robert Fox uznal, že útok na Tripolis uskutečnily jednotky zvláštního určení z Kataru a Sjednocených arabských emirátů za podpory USA, Velké Británie a Francie. Tím potvrdil prohlášení Kaddáfího staršího syna Muhammada o účasti cizích žoldáků a vojsk NATO v pozemních bojích o libyjskou metropoli.

Londýnský The Daily Telegraph oznámila dnes s odvoláním na prameny v britské vládě o tom, že britští vojáci a rozvědčíci se účastnili příprav ofenzívy na Tripolis a pomáhali povstalcům plánovat jejich útoky, vybavovali je, dávali konzultace a zajišťovali jim podporu ze vzduchu.


„Nevíme přesně, kdo ve skutečnosti dobyl Tripolis po soustředěném bombardování NATO. Byla to francouzská cizinecká legie, anebo britské jednotky zvláštního určení za symbolické účasti povstalců. Válka není ještě ukončena, je už ale jasné, že „zvítězili“ Obama a Sarkozy. Mohou teď klidně kandidovat na druhé funkční období. Zvítězil Berlusconi, který teď může klidně spát, i když Itálii nejspíše zaplaví proud nezákonné migrace. Zvítězil Anders Fogh Rasmussen.

Anonymous said...

TRIPOLI, Libya — Dozens of bodies lie in an abandoned Tripoli hospital in a neighborhood of the Libyan capital that has seen some of the heaviest clashes this week between rebels and Moammar Gadhafi's loyalists.

The four-story hospital in the Abu Salim neighborhood was completely empty Friday morning. Shattered glass is scattered over the floors, dark with dried blood stains and with medical equipment strewn about.

In the hospital yard next to the parking lot is a pile of 20 decomposing bodies, all of them darker skinned than most Libyans, covered with blankets. Gadhafi had recruited fighters from sub-Saharan Africa.

In one hospital room are 21 bodies, piled onto gurneys. Another body lies on the driveway outside, a white sheet over it. The identities of the deceased are not known.

The Libyan rebels' interim government announced it is moving from the country's second city of Benghazi to the capital Tripoli, another step toward taking control as bursts of heavy gunfire erupted around Moammar Gadhafi's last stronghold early Friday.

Before daybreak, eruptions of gunfire were heard coming from near the Tripoli neighborhood of Abu Salim, where rebels had battled Gadhafi's fighters holed up in residential buildings for most of the day Thursday.

Smoke rose from the area but a rebel at the scene early Friday said the fighting in Abu Salim had ended by nightfall Thursday.

Gadhafi is still on the run, but a minister in the rebel government said his capture is not a prerequisite for setting up a new administration in the capital.

"We can start rebuilding our country," Finance Minister Ali Tarhouni of the National Transitional Council told a news conference late Thursday. "He (Gadhafi) is the one who is basically in the sewer, moving from one sewer to another."

Even with his regime in tatters, Gadhafi has tried to rally his followers to kill the rebels who waged war for six months to bring down Libya's ruler of 42 years.

"Don't leave Tripoli for the rats. Fight them, and kill them," Gadhafi said in a new audio message broadcast on Al-Ouroba TV, a Syria-based satellite station.

Since sweeping into Tripoli on Sunday, the rebels have been struggling to take complete control. On Tuesday, they took Gadhafi's sprawling government compound, Bab al-Aziziya, and have also been battling for control of the nearby neighborhood of Abu Salim.

The fight for Abu Salim has been particularly bloody. Bullet-riddled corpses from both sides sprawled on the ground.

Outside Bab al-Aziziya, there was another grim scene, one that suggested execution-style killings of civilians.

About two dozen bodies — some with their hands bound by plastic ties and with bullet wounds to the head — lay scattered on grassy lots in an area where Gadhafi sympathizers had camped out for months.

The identities of the dead were unclear, but they were in all likelihood activists who had set up an impromptu tent city in solidarity with Gadhafi in defiance of the NATO bombing campaign.

Five or six bodies were in a tent erected on a roundabout. One of the dead still had an IV in his arm, and another body was completely charred, its legs missing. The body of a doctor, in his green hospital gown, was found dumped in the canal.

It was unclear who was responsible for the killings.

Despite the chaos, members of the National Transitional Council announced they are moving the rebels' interim government from the eastern city of Benghazi, which fell to rebel forces early in the conflict, to Tripoli.

"In the name of the martyrs ... I proclaim the beginning ... of the work of the executive office in a free Tripoli as of this moment," Tarhouni told reporters.

"I have a final message for everyone who is still carrying arms against the revolution," he said, "to let go of their arms and go back to their homes, and we promise not to take revenge against them."



Read more: In Empty Tripoli Hospital, Piles of Dead Bodies

Anonymous said...

V Libyi tece krev! Pry ve jmenu demokracie.
V Iraku pod stejnym heslem zemrelo 1,5 milionu Iracanu:-(
Kolik bude muset zemrit v Libyi aby i tam zavladla spravna trzni demokracie ?
http://www.independent.co.uk/news/world/africa/rebels-settle-scores-in-libyan-capital-2344671.html

Komentare pod clankem o co v Libyi jde:-(
http://www.bobtuskin.com/2011/08/27/libyan-rebels-may-recognize-israel/